VRL PS4 | GP Belgii, okrążenie 22. | Magellan-19 | kubicaBlyskawica
Cytat z Magellan-19 data 27 października, 2019, 19:49Twój nick: Magellan-19
Nick zgłaszanego: kubicaBlyskawica
GP i nr okrążenia: GP Belgii, okrążenie 22.
Dowód video: https://youtu.be/Upmkb20i_SsOpis zdarzenia: kubicaBlyskawica prawdopodobnie po kontakcie ze Skowronem (był 0,2s za nim a potem zrobiło się wnet 3,5s, co widać na streamie), uszkodził sobie bolid na tyle, że w ciągu pół okrążenia (lub mniej) zniwelowałem straty do Niego chyba o 6s (już nie pamiętam). Kiedy byłem na tyle blisko, że atak mógł się udać, postanowiłem to zrobić. ERS miałem ustawiony na wyprzedzanie i zjechałem do wewnętrznej. I teraz nie wiem czyja to była wina, że doszło do kontaktu, przez co nie ukończyłem wyścigu. Brak mi doświadczenia w tego typu sytuacjach i mimo iż oglądałem powtórkę z dziesięć razy nie potrafię tego rozstrzygnąć. Czy ja nie powinienem zjeżdżać do wewnętrznej, bo było za późno (choć zakręt jest bardzo łagodny)? Czy On powinien mi zostawić tam miejsce (czego nie zrobił i we mnie uderzył). Zakładam, że mnie widział i specjalnie tego nie zrobił. Jednak po tym uderzeniu bok w bok, straciłem kontrolę nad bolidem. Czy to zdarzenie należy traktować jako zwykły incydent wyścigowy?
W sumie nie potrzebowałem wyprzedzać, ponieważ byłem tuż za Nim a On miał 3s karę, więc i tak wskoczyłbym na mecie przed nim. Jednak miałem taką różnicę w tempie jazdy w końcówce wyścigu, że chciałem tego dokonać poprzez walkę na torze. Z góry dzięki za wyjaśnienia (bo bardziej tak to traktuję aniżeli skargę). Fajnie by też przeczytać opinię drugiego uczestnika powyższego incydentu. Werdykt który zapadnie przyda mi się przy podejmowaniu decyzji w przyszłych tego typu sytuacjach czy to na miejscu wyprzedzanego czy wyprzedzającego.
Twój nick: Magellan-19
Nick zgłaszanego: kubicaBlyskawica
GP i nr okrążenia: GP Belgii, okrążenie 22.
Dowód video: https://youtu.be/Upmkb20i_Ss
Opis zdarzenia: kubicaBlyskawica prawdopodobnie po kontakcie ze Skowronem (był 0,2s za nim a potem zrobiło się wnet 3,5s, co widać na streamie), uszkodził sobie bolid na tyle, że w ciągu pół okrążenia (lub mniej) zniwelowałem straty do Niego chyba o 6s (już nie pamiętam). Kiedy byłem na tyle blisko, że atak mógł się udać, postanowiłem to zrobić. ERS miałem ustawiony na wyprzedzanie i zjechałem do wewnętrznej. I teraz nie wiem czyja to była wina, że doszło do kontaktu, przez co nie ukończyłem wyścigu. Brak mi doświadczenia w tego typu sytuacjach i mimo iż oglądałem powtórkę z dziesięć razy nie potrafię tego rozstrzygnąć. Czy ja nie powinienem zjeżdżać do wewnętrznej, bo było za późno (choć zakręt jest bardzo łagodny)? Czy On powinien mi zostawić tam miejsce (czego nie zrobił i we mnie uderzył). Zakładam, że mnie widział i specjalnie tego nie zrobił. Jednak po tym uderzeniu bok w bok, straciłem kontrolę nad bolidem. Czy to zdarzenie należy traktować jako zwykły incydent wyścigowy?
W sumie nie potrzebowałem wyprzedzać, ponieważ byłem tuż za Nim a On miał 3s karę, więc i tak wskoczyłbym na mecie przed nim. Jednak miałem taką różnicę w tempie jazdy w końcówce wyścigu, że chciałem tego dokonać poprzez walkę na torze. Z góry dzięki za wyjaśnienia (bo bardziej tak to traktuję aniżeli skargę). Fajnie by też przeczytać opinię drugiego uczestnika powyższego incydentu. Werdykt który zapadnie przyda mi się przy podejmowaniu decyzji w przyszłych tego typu sytuacjach czy to na miejscu wyprzedzanego czy wyprzedzającego.
Cytat z Mohito data 31 października, 2019, 12:26Opis: kubicaBlyskawica jedzie z uszkodzonym przednim skrzydłem. Magellan próbuje go wyprzedzić po wewnętrznej w Balnchimont. W momencie skrętu Magellan nie ma wystarczającego overlapa, żeby zostawiać mu miejsce, ale kubica musi mocniej zwolnić, żeby przejechać zakręt poprawnie mając uszkodzenia. kubica widząc Magellana po swojej wewnętrznej odpuszcza na chwilę skręt, żeby zostawić mu trochę miejsca. Magellan atakuje, bierze wewnętrzną tarkę między koła, odpuszcza skręt żeby wrócić na tor i uderza w lewe przednie koło kubicy, co kończy się spinem i urwaniem koła w bolidzie RedBulla. kubica podjął środki ostrożności, żeby przejechać zakręt cało, a Magellan wiedząc o uszkodzeniach u kubicy mógł zaczekać z atakiem, albo spróbować przejechać cały zakręt ostrożniej/wolniej wiedząc, że wjeżdża na trawę. A tak to skończyło się urwaniem koła i DNF-em.
Werdykt: Incydent wyścigowy
Opis: kubicaBlyskawica jedzie z uszkodzonym przednim skrzydłem. Magellan próbuje go wyprzedzić po wewnętrznej w Balnchimont. W momencie skrętu Magellan nie ma wystarczającego overlapa, żeby zostawiać mu miejsce, ale kubica musi mocniej zwolnić, żeby przejechać zakręt poprawnie mając uszkodzenia. kubica widząc Magellana po swojej wewnętrznej odpuszcza na chwilę skręt, żeby zostawić mu trochę miejsca. Magellan atakuje, bierze wewnętrzną tarkę między koła, odpuszcza skręt żeby wrócić na tor i uderza w lewe przednie koło kubicy, co kończy się spinem i urwaniem koła w bolidzie RedBulla. kubica podjął środki ostrożności, żeby przejechać zakręt cało, a Magellan wiedząc o uszkodzeniach u kubicy mógł zaczekać z atakiem, albo spróbować przejechać cały zakręt ostrożniej/wolniej wiedząc, że wjeżdża na trawę. A tak to skończyło się urwaniem koła i DNF-em.
Werdykt: Incydent wyścigowy