Please or Zarejestruj się to create posts and topics.

VRL PS4 | GP Azerbejdżanu, okr. 21 i 22 | TheJamson | kaczy88PL

Twój nick: TheJamson

Nick zgłaszanego: kaczy88PL

GP i nr okrążenia: GP Azerbejdżanu, okr. 21 i 22 (względem lidera, dla mnie okr. 20 i 21)

Dowód video: https://www.youtube.com/watch?v=y0LsTHn9ynQ (sytuacja 1: 0:00 - 0:34; sytuacja 2: 0:52 - 1:19; sytuacja 3: 1:47 - 2:03)

Opis zdarzenia:

Sytuacja 1: Po pit-stopie spadłem na kaczego, który jechał na po części zużytych medach (gdzie ja miałem nowe softy) i męczył się na nich. Ja ewidentnie do kaczego odrabiałem po sekcji zamkowej i po wyjściu z 16 byłem tylko pół bolidu za nim. Po wyjściu nie jechał o wiele wolniej w zakrętach, tak jakby miał uszkodzony bolid, przez co bardzo straciłem do kaczego.

Jeśli miał uszkodzony bolid jest w CRC zapis: "DC-1 Obowiązkiem spoczywającym tylko i wyłącznie na kierowcy uszkodzonego pojazdu jest dołożenie wszelkich starań w celu minimalizacji stwarzanego przez jego wóz zagrożenia oraz uniknięcia kontaktu z innym wozem. Uszkodzony samochód nie ma żadnych praw ponad inne samochody.". Powinien mnie widzieć i przepuścić i gdybym nie zwolnił na 100% doszło by do kolizji.

Sytuacja 2: Doganiam kaczego po sytuacji 1 i po T2 zaczynam go wyprzedzać, pomiędzy T3 a T4 jedziemy koło w koło, ale przed T4 kaczy wjeżdża w moją linie jazdy gdy zaczynam skręcać, dochodzi do mikrokontaktu, przez co blokuje minimalnie koło i stracę ok. 3 dziesiąte do kaczego po wyjściu z zakrętu.

Tu przywołuje zapis w CRC: "CR-4 Wszelkie manewry wyprzedzania muszą odbywać się w granicach toru wyznaczonych przez białe linie. Wyprzedzający w trakcie przejazdu zakrętu nie może zbytnio wypychać rywala poza tor. W wyjątkowych sytuacjach dozwolone jest delikatne wypchnięcie rywala podczas przejazdu przez zakręt, ale nie więcej niż dwa koła wyprzedzanego mogą znaleźć się poza torem. W przypadku gdy kierowca atakujący zauważy, że nie zostawił wyprzedzanemu wystarczająco dużo miejsca jest zobowiązany do łagodzenia skutków jego powrotu na tor.". Tym bardziej w Baku, gdzie ściany są limitem toru i łatwo w nie wjechać. Dodam jeszcze radio Fernando Alonso: "All the time you have to leave the space". Powtarzam, NIE WOLNO przyciskać ludzi do ścian.

Sytuacja 3: Jest tu mój błąd jednak, ewidentnie nie spodziewałem się, że kaczy będzie tak wcześnie hamować, miałem ok. 100m straty, ja hamowałem troszeczkę za późno, ale było widać, że kaczy jedzie z o wiele niższą prędkością w zakręcie niż jedzie się normalnie, dlatego jeśli jego bolid był uszkodzony to obowiązuje punkt DC-1 i zjeżdża do pitu.

Oczywiście też jest punkt RA-1, jednak kiedy zauważyłem to, że kaczy jest wolniejszy było za późno.

Staram się jeździć czysto, też nie lubię tego toru, tak się złożyło, jak coś to przepraszam. A tobie kaczy polecam przeczytać jeszcze raz CRC 😉, sam to czytałem po Bahrajnie.

https://www.youtube.com/watch?v=42J7E_ZONcY&feature=youtu.be&t=3744 Tu widać że odbijasz się ode mnie, a ja blokuje koło, choć na transmisji nie widać by dochodziło do kontaktu. Jednak cały czas trzeba pamiętać, że czasem transmisja nie jest najbardziej obiektywna..

Witam...

Powiem tak mój bolid nie był uszkodzony, dopiero po tym jak wjechałes w mój tył miałem uszkodzone skrzydło... Jeżeli w pierwszej sytuacji był delikatny kontakt to nie zespół on Ci wyścigu w żaden sposób... Natomiast Twój błąd no cóż widać na nagraniu które sam dostarczyłes... No ale sprawę pozostawiam w rękach sędziów

POZDRAWIAM 🙂 MIŁEGO DNIA 🙂

slepypirat has reacted to this post.
slepypirat

Rozumiem, że mogłeś nie mieć na tych mediach lub ogólnie tempa w tym wyścigu, ale tym kontakt z mojej perspektywy był odczuwalny, na szczęście bez uszkodzeń, ale ogólnie trzeba zostawić poprawkę na serwery Codis, które jak ktoś ma minimalnie gorszy internet, to już wszystko się psuje. A co do 3 sytuacji, no to jeszcze raz przepraszam, ale byłem kompletnie zaskoczony twoją prędkością w zakręcie.

Pozdrawiam no i tego słonecznego dzionka 😃

I nie mam do ciebie o to pretensji, że jechałeś wolniej, no tylko musiałem Ciebie wyprzedzić jak najszybciej, ponieważ chcąc zrobić FL trzeba miejsca, a najlepiej jak wolny tor.

Też dlaczego ktoś chciałby się spytać dlaczego dałem 3 sytuację? Otóż po to by nie oszukiwać siebie i mieć czyste sumienie, a i tak kaczy złożył na mnie skargę. Ostatni raz PRZEPRASZAM i więcej razy przepraszać nie będę.

Opis: Przy pierwszej sytuacji nic się nie dzieje, tylko wolniejsza jazda kaczego przez szybką sekcję w S3. W drugiej sytuacji Jamson zostaje lekko uderzony na dohamowaniu, ale nie jest to nic poważnego i może dalej kontynuować jazdę bez problemu. W ostatniej sytuacji nie trafia on w punkt hamowania, przez co uderza w kaczego, posyłając go na bandę. W rezultacie obydwaj jadą uszkodzonymi bolidami.

Werdykt: Za całokształt +10 sek i 1PK dla TheJamsona