Please or Zarejestruj się to create posts and topics.

PS4 | GP Kanady | 29 i 30 okr | Smerek99 gabus015

Twój nick: Smerek99
Nick zgłaszanego: gabus015
GP i nr okrążenia: 29 i 30 okr
Dowód video: https://www.youtube.com/watch?v=CMiaa5e520s&t=417s
Opis zdarzenia: pierwsze zdarzenie zaczyna się na prostej na końcu 29 okrążenia. Jadąc na 2 pozycji zobaczyłem atak zdublowanego gabusa do ostatniego zakrętu na 29 okrązeniu.. (5.40 do 6.00 na filmie) Powoduje to gwałtowne zahamowanie aby nie skończyć wyścigu na ścianie ani z uszkodzeniami. W tym czasie dogonili mnie jadący na 3 i 4 pozycji kierowcy.

Najważniejszy incydent jednak nadszedł na następnym okrążeniu czyli 30. Straciłem pozycje na rzecz soka, za mną jechał ponownie gabus. Opóźnił on hamowanie przed nawrotem na prostą, skręcił we mnie wrzucając mnie na bandę, powodując uszkodzenia skrzydła oraz przekreślając szansę na dojechanie na 4 pozycji. Przez następne 5 kółek jadąc z uszkodzonym skrzydłem straciłem około 15-20 sekund, przez co dogoniła mnie stawka kierowców jadących za mną. Dzięki podwójnemu atakowi zdublowanego kierowcy dojechałem na 7 pozycji. ( od 6.30 do 7.00 )

Opis: Kierowca zdublowany ma prawo się oddublować, jeżeli jego tempo jest dużo lepsze od kierowcy na którym chce się oddublować, równać się to będzie szybkiemu odjechaniu od tego kierowcy. Powinien to też zrobić w sposób jak najmniej inwazyjny dla kierowcy będącego wyżej w klasyfikacji wyścigu. Gabus015 przy pierwszej próbie stara się wyprzedzić Smerka99 od zewnętrznej w ostatniej szykanie, co kończy się stratą czasu u obydwu kierowców i Smerek99 traci pozycję na rzecz kemota_kaibuka i w późniejszej fazie 30 okrążenia, na rzecz soku_14. Przy dojeździe do nawrotu gabus015 próbuje poraz kolejny się oddublować wykonując divebomba na wewnętrznej Smerka. W czasie tego manewru skręca on na Smerka i posyła go na bandę co kończy się uszkodzeniami w Mercedesie. Nie wiele brakowało, żeby kierowca Williamsa uderzył również w jadącego przed nimi RedBulla. Takie zachowanie jest karygodne i taki sposób oddublowywania się nie powinien mieć miejsca.

Werdykt: Za całokształt +30 sekund i 4PK dla gabusa015 oraz dyskwalifikacja z następnych kwalifikacji, do których kierowca przystąpi. Zgodnie z punktem 7.9 regulaminu, kierowca gabus015 otrzymuje dyskwalifikację z następnego wyścigu we Francji.