Please or Zarejestruj się to create posts and topics.

F6 | GP Niemcy | KXN | Mieszko

Twój nick: KXN
Nick zgłaszanego: Mieszko
GP i nr okrążenia: 16, Niemcy
Dowód video: https://youtu.be/a0U7ZL3LAfs?t=3244
Opis zdarzenia: Zostałem puknięty w tył bolidu przez co straciłem koncentracje  oraz pozycje.

Po pierwsze według mnie nie powinnismy stwierdzać ze straciliśmy koncentracje podczas uderzenia. Jeżeli się straciło to jedynie w momencie uderzenia. To nie jest trudne aby wrócić do walki i dalej jechać tak jak się jechało. Były już takie przypadku nawet w prawdziwej f1 ze po kolizji można było zająć dobre miejsce. Po drugie wiem ze uderzyłem w KXN dlatego zaraz po lekkim zetknięciu się z nim zamiast go wyprzedzić bo było to możliwe odpuściłem gaz i przepuściłem KXN przede mnie ustępując mu pozycji tak jak jest podane w regulaminie:

CC-1 Jeżeli dojdzie do kontaktu między pojazdami, który nie wykluczy żadnego z nich z wyścigu, ale pozwoli sprawcy zdarzenia na zyskanie pozycji względem poszkodowanego, sprawca powinien ustąpić poszkodowanemu i umożliwić mu powrót na pozycję, którą zajmował przed zdarzeniem. Sprawca powinien to uczynić nawet, jeśli oznaczałoby to przepuszczenie innych pojazdów niebiorących udziału w zdarzeniu, a więc i utratę pozycji.

Link do poparcia swojego zdania udostępnię dnia jutrzejszego(14.10.2019)

Link do filmy popierający moje zdanie:

Opis: KXN wyprzedza Mięszka na prostej z DRS. Na dohamowaniu do nawrotu Mięszko hamuje zbyt późno i uderza w KXN'a, powodując mały uślizg tyłu. Na całym zajściu korzysta drugi z bolidów Mercedesa, aczkolwiek Mięszko czeka na KXN'a, zagrywając w duchu fair play.

Werdykt: +5 sek dla Mięszka.

Notka/Dygresja: Dla jednego łatwo wrócić do koncentracji po kontakcie, dla innego trudno. Najczęściej się zdarza jednak ta druga opcja. Dlatego obrona Mięszka pod tym względem nie jest najlepsza, bo jest masa przypadków, gdzie kierowca po jednym kontakcie za chwilę jest ofiarą dużo większych błędów.