Please or Zarejestruj się to create posts and topics.

F3 | GP Kanady, 8 okr. | Reddi | Ang3llo

Twój nick: Reddi
Nick zgłaszanego: Ang3llo
GP i nr okrążenia: GP Kanady, okr. 8
Dowód video: https://youtu.be/JNnjLl_EVPU (0:00-0:20)
Opis zdarzenia: Po przestrzeleniu dohamowania, do czego się przyznaję, wyszedłem z zakrętu na równi z Ang3llo po zewnętrznej części toru. Pierwszy kontakt był moją winą, zarzuciło mną na wyjściu. Jednak po dojechaniu do "wysepki" z trawą Ang3llo nie zostawił mi przestrzeni, mimo iż jechałem obok niego i wątpię, aby miał problem z zobaczeniem mnie. Finalnie udało mi się go wyprzedzić, niemniej uważam, że zostało to zrobione z premedytacją.

Z mojej perspektywy: Przestrzeliłeś zakręt, wróciłeś na tor, próbowałem zostawić ci miejsce a kiedy uderzyłeś w mój lewy bok , spojrzałem do tyłu aby zorientować się jaka jest sytuacja i uderzyłeś mnie po raz 2. Pragnę zauważyć że jechałem optymalną linią toru kiedy ty wracałeś z "błędu" i to ty powinieneś bardziej uważać przy  powrocie do optymalnej linii jazdy. Zostawię nagranie z mojej perspektywy  ( https://youtu.be/CE2g9XvJqEs [36:50]  , możliwe że yt go jeszcze przetwarza)

Pierwszy kontakt, zaraz po wyjściu z zakrętu był moim błędem. Przegiąłem wtedy z gazem. Drugi kontakt był nie przemyślany, sądziłem że w ostatniej chwili ustąpisz lekko miejsca, za niego mogę ponieść winę. Tymczasem mimo iż jestem po błędzie, to w dalszym ciągu jest to wypchnięcie rywala poza tor. Zresztą po wyjściu miałem overlapa (co widać na moim filmiku), tym bardziej miałem prawo do przestrzeni. To tak jakbyś powiedział "puknąłeś mnie lekko w tył, dlatego jak 15 sekund później próbowałeś mnie wyprzedzić, to nie zostawiłem ci miejsca".

Miałeś włączone pomocnicze strzałki. Ta, która wskazywała mnie świeciła się na czerwono i była lekko po lewej, czyli mogłeś się domyślić, że jestem tam i nie mam jak uciec w bok.

Może przegiąłem ze stwierdzeniem, że zrobiłeś to celowo, ale wydaje mi się, że właśnie ta strzałka, o której napisałem powyżej, mogła ci mocno pomóc i uniknęlibyśmy tego.

OCENA: Kierowca McLaren'a atakuje Ang3llo po wewnętrznej. Atak zupełnie nieudany - przestrzelenie dohamowania. Po chwili oboje kierowców jedzie koło w koło, dochodzi do kontaktu i Reddi uszkadza przednie skrzydło, a tuż potem Ang3llo nie zostawia miejsca rywalowi przez co McLaren jedzie poza torem.

WERDYKT: 10 sek + 1PK dla Ang3llo

NOTKA: W każdej sytuacji musimy zostawić rywalowi miejsce na torze, nawet jeśli jeśli jest to tak mała wysepka trawy jak ta w Kanadzie.