Please or Zarejestruj się to create posts and topics.

F2 | GP Kanady, 15 | Dotch | ligenz

Twój nick: Dotch
Nick zgłaszanego: @ligenz
GP i nr okrążenia: GP Kanady, 15 okr.
Dowód video: https://youtu.be/l8EwDk4qQL8
Opis zdarzenia: Kierowca Williamsa popełnia błąd i wraca na tor nie zważając na mój bolid. Mimo, że specjalnie ścinam zakręt, aby dać mu dużo miejsca to i tak urywa moją lotkę w przednim spoilerze.

Przykro mi @Dotch, że straciłeś skrzydło, swoją drogą nie lubię kanady z linią a bez niej jest tragicznie, ale nie zostawiłeś mi miejsca zgodnie if-1 CRC. Pierwszy zakręt przyciałeś, ale do drugiego szedłeś za bardzo do prawej. Gdybym odbił do prawej byłbym na trawie i pewnie wtedy byłoby gorzej bo mógłbym wypchnać Cię na ścianę po zewnętrznej. Spróbuję wrzucić swoje nagranie wieczorem.

Zozol has reacted to this post.
Zozol

Nie zgadzam się. Nie był to drobny błąd, w którym ten punkt ma zastosowanie, tylko wyjazd wszystkimi kołami poza tor.

RT-1 Kierowca powracający na tor ma obowiązek zminimalizowania zagrożenia, jakie może stanowić dla innych pojazdów.
RT-3 Samochody na torze mają pierwszeństwo ponad pojazdami nań powracającymi.

Niemniej czekam na Twoją perspektywę i werdykt.

Sorry za opóźnienie. Link do mojego nagrania https://youtu.be/d_f0MIAOYt4

Według mojej oceny jestem cały czas na torze co najmniej dwoma kołami, wiec nie wyjechałem poza tor.

OCENA: Ligenz nie trafia w T6 i wjeżdża w zakręt od zewnętrznej aczkolwiek ciągle mieści się w torze. Dotch przycina lewy zakręt w celu zostawienia miejsca Ligenzowi ale odprostowuje kierownicę przed prawym zakrętem gdy Ligenz znajduje się po jego prawej stronie i uderza w kierowcę Williamsa urywając kawałek przedniego skrzydła. W mojej opinii Dotch mógł albo skręcić bardziej w lewo w celu uniknięcia kontaktu z Ligenzem (byłaby to duża strata czasowa) albo widząc Ligenza powracającego na linię, zwolnić wcześniej aby się za nim schować i wykorzystać jego słabsze wyjście na tylną prostą celem wyprzedzenia go. Williams nie wykonał żadnych gwałtownych ruchów w momencie wchodzenia w prawy zakręt.

WERDYKTY: Incydent wyścigowy