Please or Zarejestruj się to create posts and topics.

F1 | GP Wielkiej Brytanii Kwalifikacje | Ryba | Roody

Twój nick: Ryba
Nick zgłaszanego: Roody
GP i nr okrążenia: GP Wielkiej Brytanii Kwalifikacje
Dowód video: https://youtu.be/NsoWw8gvGaU
Opis zdarzenia: Zaczynając okrążenie pomiarowe, z alei serwisowej wyjeżdżali kierowcy jednym z nich był właśnie Roody który Dostał DSQ na kwale z Austrii za incydent z Raiderskim. W momencie kiedy chciałem wyminąć Roodiego on chcąc zjechać do lewej uszkadza mi skrzydło i kończy się moja możliwość na poprawe najlepszego okrążenia.

Jak widać na filmie zjechałem poza linię wyścigową aby przepuścić Rybę na jego szybkim okrążeniu. Gdyby Ryba trzymał się RL jak należy mógłby kontynuować swoje kółko i nikt nikomu by nie przeszkodził. Na moim filmie nie widać nawet kontaktu, tylko jak Ryba wymierza na mnie atak prosto w mój tył, tak jakby zrobił specjalnie.

OPINIA: Sekcja toru jest specyficzna, ale Roody powinien bezwględnie przepuścić Rybę, gdyż ledwie wyjechał z boksu, a kierowca Toro Rosso był na szybkim okrążeniu. Do dyspozycji była również mini-mapa, która wyraźnie wskazywała nadjeżdżający szybszy bolid. Z perspektywy Roody'ego nie wygląda to aż tak brutalnie, ale Ryba był już zbyt blisko bolidu Renault, aby móc zareagować na jego zjazd w lewą stronę. Nie bez odnotowania jest również fakt, że Roody tak naprawdę w tych kwalifikacjach w ogóle nie powinien się pojawić, gdyż miał zakaz udziału. Nie będzie jednak wyciągana z tego osobna sprawa, gdyż Roody wynagrodził błąd bezkolizyjnym przepuszczeniem wszystkich na starcie.

WERDYKT: 3 PK + DSQ z kwalifikacji w kolejnym wyścigu dla Roody'ego