Please or Zarejestruj się to create posts and topics.

F1 | GP Bahrajnu, kwalifikacje | SprinGeR | Vettel23

Twój nick: SprinGeR
Nick zgłaszanego: Vettel23
GP i nr okrążenia: Kwalifikacje
Dowód video: (0:03 uderzenie) https://youtu.be/gb4dVM-33Ac
Opis zdarzenia: Na krótszej długiej prostej z DRS chciałem przepuścić kierowców za mną gdyż miałem identyfikator pingowy. Po wyjeździe z zakrętu jeszcze chwilę dogrzewałem opony a potem skręciłem ostatecznie w lewo by puścić. Vettel zbyt optymistycznie przyspieszył skręcając tak samo w lewo. Po uderzeniu w tył poleciałem w bandę tracąc lewą oponę. Jak ktoś przepuszcza to zazwyczaj zjeżdża z optymalnej linii.

Przede wszystkim - Przepraszam Sprigner. Racja, że powinienem zachować się inaczej i nie zjeżdżać. Jednakże, wbrew temu co tu widać https://www.youtube.com/watch?v=gb4dVM-33Ac&feature=youtu.be , Hamowałem przed kontaktem. Wiem, że średnio widać , ale mam nadzieję, że zwrócicie uwagę na moment po kontakcie. Na slowie jest widoczne, że oddaliłem się od Sprignera, co wskazuje na to, że hamowałem przed kontaktem, nie po. Na swoje nieszczęście, mam bardzo małą linię obrony, a moja wina jest tutaj ewidentna i się z tym nie kryję. Jednakże chciałbym zwrócić uwagę na jedną rzecz (wiem, że jest to nieporównywalnie mała waga względem incydentu, Dotch, ale jednak zawsze). Dostałem już na torze, w trakcie kwalifikacji, karę od gry +5 pozycji na starcie, przez kontakt ucierpiałem również ja (prawie samemu się nie niszcząc, jednak to również jest nieporównywalnie do Springera) i potem dopadła mnie karma i zarzuciło mnie na tarce tor, przez co się rozwaliłem. Mam nadzieję, że jakoś wpłynie to na decyzję (ewentualnie prócz tego ostatniego). I na koniec jeszcze jedno. To się zdarzyło w kwalifikacjach, dlatego proszę. Wyścig zostawmy wyścigiem, a kwalifikacje kwalifikacjami, dlatego (nic na was nie narzucam) chyba najsprawiedliwszy będzie dla mnie Qualiban do GP Chin. Ja wiem, że nakładanie przez gracza kary samej na siebie nie może się odbywać i jest nieporozumieniem, ale to jest tylko werdykt, którego się spodziewam, ponieważ jak pisałem. Wyścig zostawmy Wyścigiem, a sprawy w kwalifikacjach rozwiązujmy na następne kwalifikacje. Tyle chciałem, pozdrawiam i Sprigner jeszcze raz. Przepraszam za ten incydent z całego serca i nie ukrywam się od mojej ewidentnej winy.

OCENA: Vettel mógł poczuć się zmieszany dogrzewaniem opon SprinGeRa, ale bezapelacyjnie jechał za szybko i zbyt blisko jego bolidu, co skończyło się wyeliminowaniem SprinGeRa z kwalifikacji.

WERDYKT: (nieco na życzenie) 3 PK + DSQ z sesji kwalifikacyjnej w następnym wyścigu dla Vettela23.